Kärlaccess

Kärlaccess - din livlina

Innan du påbörjar din hemodialys behöver du en kärlaccess. Detta är platsen på kroppen där blod avlägsnas och återvänder under dialysen. Genom att få en tillräcklig mängd blod renat under hemodialysen så bör kärlaccessen tillåta stora volymer av blodflödet.

Den vanligaste permanent accessen till en patient som genomgår en kronisk hemodialys är en arteriell venös fistel (AVF). En fistel bildas under huden genom att ansluta en ven till en artär. Detta ökar mängden blod som flyter genom venen och gör att venen växa sig starkare. Dessa upprepade nålstick gör dialysbehandlingen lättare.

Processen där fisteln blir starkare och tillräckligt stor för nålinförandet kallas mogning. Generellt sett tar detta 4-6 veckor.

En alternativ metod för fisteln kallas ett transplantat. Ett transplantat skapas genom att ansluta en artär och en ven med syntetiskt material. Efter operationen kan det ta ca 3-4 veckor innan transplantatet kan användas för dialys.

Båda accesplaceringarna görs av en läkare i en operationssal. Att ha en bra kärlaccess är grunden för en högkvalitets hemodialysbehandling och är därefter en stor bidragsgivare till ditt välbefinnande - det är därför den ofta kallas "din livlina"!

You can lengthen the life of your AVF by taking care of your life line. This is done by following hygiene guidance and regularly monitoring your vascular access (e.g. by listening to the sound of the blood stream) and using surveillance programmes for further assessment of the vascular access).

CDK

En Central Dialys Kateter (CDK) är en annan form av access som används vid dialys. Katetern är en mjuk slang som läggs in av en läkare i en stor ven, vanligtvis  på halsen eller bröstkorgen. Katetern har två anslutningar. Från den ena anslutningen dras blod ut från kroppen för dialysbehandling och genom den andra anslutningen kommer blodet tillbaka till kroppen.

Liknande ämne

Ta reda på varför du behöver en fistel för din dialysbehandling.

Det finns en god chans att du kommer att få möjligheten att välja din dialysavdelning. Alla avdelningar är inte detsamma. Här kan du hitta en checklista som hjälper dig att välja en dialysavdelning.