Var strikt med din diet.
På grund av coronavirusförebyggande åtgärder i dialyscenter kan din behandlingsrutin förändras. Därför är det nu mycket viktigt att du förblir disciplinerad vad beträffar din diet och är särskilt noggrann med ditt intag av vätska, kalium och fosfor. Här är några rekommendationer för hantering av din kost hemma.
Vägledning om shopping
Om möjligt bör du inte handla själv för att minska risken för infektion. Be din familj eller vänner om hjälp eller välj att få maten levererad. Försumma inte din diet och följ rekommendationerna från din läkare eller dietist. Det finns emellertid några saker som ska beaktas:
- Planera ordentligt och skriv en inköpslista så att inget glöms bort
- Se till att du har tillräckligt för 14 dagar
- Köp livsmedel med längre hållbarhetstid eller i form av konserver, men undvik färdigmat
- Var försiktig med långvariga produkter som bönor eller ärter eftersom de är rika på fosfor och kalium, ät endast måttliga mängder av dem och inte under längre perioder innan nästa behandling
När du får livsmedel levererad bör du undvika direktkontakt med personen som levererar dina livsmedel: Håll rätt avstånd och undvik hälsningar med direktkontakt. Efter att ha tagit emot livsmedlen tar du bort dem från förpackningen och slänger den. Du bör tvätta händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder innan du rör vid dina livsmedel
Rekommendationer för din inköpslista
- Grönsaker: köp dem både råa eller frysta
- Kolhydrater: ris, pasta, bröd (för infrysning) bör inte saknas i din inköpslista
- Kött och fisk: om du väljer att köpa kött och fisk färskt fryser du in en del och äter det som är färskt inom ett par dagar
- Frukt: frukt är en färskvara, så köp färsk (och omogen) frukt, undvik frukt med hög kaliumkoncentration som banan eller kiwi, gör ett lager med konserverad frukt (alltid i sin egen saft, undvik sirap)
- Ägg: bör inte saknas i ditt skafferi, om du förvarar dem i kylskåpet håller de längre
- Mjölkprodukter: Köp mjölk med lång livslängd. Bland mejeriprodukterna är det bästa alternativet lagrad ost
Hantering av livsmedel
Det finns inga vetenskapliga belägg för att livsmedel kan vara en källa för coronavirussmitta (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa). Du kan fortfarande köpa och äta samma njurvänliga livsmedel som vanligt.
- Men vi rekommenderar att du tillämpar stränga hygienåtgärder, särskilt när du hanterar rå livsmedel
- Tvätta noggrant dina livsmedel, händerna, köksytor och tillbehör, t.ex. knivar och skärbrädor, med varmt vatten och tvål under matlagningen
- Använd olika redskap, t.ex. knivar och skärbrädor, för rå och tillagad mat
- Att tillaga eller värma livsmedel kan vara ytterligare en säkerhetsåtgärd eftersom viruset är känsligt för värme
- Förvara färska och lättfördärvliga livsmedel i ditt kylskåp så att de håller längre
- Använd dig av din frys för att bevara en del av livsmedlen längre
Klicka här för att titta på NephroCare näringsmaterial online med användbar information och recept